středa 5. ledna 2022

Nepříjemná chyba při popisu vlastních známek VZ TL 0130

 

Jako poslední emise roku 2021 vyšly vlastní známky města Mladá Boleslav. Zdá se to neskutečné, ale je to poprvé od roku 2012, kdy vyšly archové známky na šířku ve svislém formátu archu (s orientací známek na šířku). Během 9 let s jedinou výjimkou a tou je arch VZ TL 0098 - 100 let OSA (ale o tom níže). Za svislý formát archu považujeme barevné záhlaví archu s fotografií a textem Mladá Boleslav. Pokud je arch orientován na výšku jako v tomto případě, musí se počítat jednotlivé známky v archu od první vodorovné řady a odleva. Tomu však neodpovídají popisky 25ti barevných fotografií, které jsou popsány při horizontálním položení vertikálního archu. Přesvědčit se o tom můžete na druhé reprodukci, kde jsou popisky sice laicky logické, nikoliv však správně filatelisticky, jak velí nepsaný, ale dodržovaný úzus. A takto byly popisky na archu vytištěny. Možná bylo jednodušší změnit orientaci archu - vytisknout na levé záhlaví malé ležaté momentky dominant Mladé Boleslavi pod sebou, prohlásit tím arch za ležatý a cokoliv k tomu říkat by již bylo zbytečné.

Na třetí reprodukci je správné číslování známek a popisky odpovídající pořadí známek v archu tiskového listu. 
Všechny ostatní archy vlastních známek, pokud jsou v nich orientovány známky jen na šířku, mají logicky orientováno na šířku i záhlaví (např. viz TL 0108 - M/S Florentina, kde jsou právě ony malé fotky lodi v různých prostředích). 
A správné popisky jsou i na smíšených arších např. VZ TL 0093 - Kadaň, které jsou podle záhlaví orientovány na výšku, ale známky jsou střídavě na šířku i na výšku na jednom archu.
A jak je to s archem VZ TL 00989 - 100 let OSA? Tam je arch relativně podobný jako arch Mladá Boleslav. Jediné, čím se ale liší, je soutisk 5 známek po 5 kusech na šířku, které ale v obou polohách na šířku i na výšku odpovídají správnému číslování. Správné číslování vychází stejně na výšku, jako náhodou i v případě, kdybyste to počítali podle orientace obrazu známek, tedy naležato. 
Jenomže orientace obrazu známek je v katalogizaci známek stejně podružná věc jako orientace domicilu ČESKÁ REPUBLIKA a písmenové hodnoty, která je jednou vlevo, podruhé vpravo, nahoře nebo dole. Umístění domicilu si povětšinou rozhoduje autor poštovní známky v závislosti na kompozici obrazu známky. Pro správné pořadí známek záleží především na pozici v archu, tedy při správné orientaci odleva 1. řádek, odleva 2. řádek atd. ...

Kde je tedy hlavní chyba? Na archu to autoři mysleli dobře. Na poště měli předkladatelům omyl číslování vysvětlit, nebo nechat je pozměnit úvodní fotografii v záhlaví (jako Florentina), anebo alespoň na svém webu popsat jednotlivé mladoboleslavské dominanty správně v pořadí jednotlivých známek.
Každopádně nepřesností a chyb je na webu vlastních známek České pošty více než dost.
A proč se s poštou lišíme v číslování počtu známek? To si necháme na příště, prozradíme ale, že číslování neodpovídá. Celkem vyšlo 1.263 různých obrazových motivů vlastních známek. Neshoda vznikla omylem již před lety a bohužel se chyba navaluje, údajně bez možnosti ji v současném webu opravit. 
Postupně uvedeme chyby na správnou míru v našich komentářích, oprav chyb na webu ČP se prý ale dočkáme až s jejich novým softwerovým řešením. Termín nového webu je bohužel v nedohlednu.
Břetislav Janík

Žádné komentáře:

Okomentovat